První oddíl

O projektu

„První oddíl, je projekt České unie sportu, jehož cílem je ocenit a podpořit sportovní oddíly a kluby, kde začínali svou kariéru sportovci, kteří se pak zařadili mezi nejlepší na světě. Každý rok je díky podpoře NADACE ČEZ rozdělen mezi deset nejlepších českých sportovců milion korun, kdy každý klub získá sto tisíc Kč.“

Být první! To vždy byla základní podstata sportovního soutěžení a cíl každého sportovce, který si oblékl týmový dres či připnul startovní číslo. Vítězem se pak stává jen ten nejlepší ze všech, toho všichni znají a oslavují. Všichni obdivujeme naše nejlepší, naše vítěze, ty, kteří byli první!

Ale pozor, není tomu tak být vždy. Velmi často jsou ti první zapomenutí a nikdo by jim jejich primát ani nehádal… Že to nedává logiku? Bohužel tomu tak je a není to vůbec složité!  Česká unie sportu sdružuje zhruba  7500 sportovních oddílů a klubů, jejich celkový počet se ale odhaduje na cca 10.000. Každý z našich nejlepších sportovců, o kterých jsem psal v úvodu a které tak dobře známe, v některém z nich začínal. Našel tam svého prvního trenéra, první kamarády či spoluhráče, měl tam svou první skříňku, tam poprvé zkusil základy svého sportu a začal se je učit.

Podobně, jak nikdo z nás nezůstal v první třídě, i když na svou první paní učitelku vzpomínáme celý život, žádný světově úspěšný sportovec nezůstal ve svém první oddíle a skoro nikdo nevíme, kde a díky komu se stal tak dobrým, že patří mezi nejlepší na světě.

Rozhodli jsme se v České unii sportu tento dluh prvním oddílům začít splácet. Ve spolupráci s Nadací ČEZ jsme připravili projekt, ve kterém každý rok rozdělíme rovným dílem mezi 10 klubů, ve kterých začínali naši nejlepší sportovci, rovný milión korun. Můžete se těšit, že uvidíte velmi zajímavá a mnohdy bohužel i pozapomenutá místa. Ovšem místa, kde se velmi často stále sportuje, kde se nové děti seznamují se základy svého nového sportu. A nejen to, již od malička je v nich pěstován pocit hrdosti. Hrdosti na místo, kde začínali ti nejlepší na světě. Hrdosti na jejich výsledky, ale i na vlastní úsilí, vytrvalost a první úspěšné sportovní krůčky. Hlavně však hrdosti na zemi, kterou chtějí jednou sami úspěšně reprezentovat a kterou jejich předchůdci již proslavili.

Díky našemu projektu společně prvním oddílům za vše, co udělali pro český sport, české sportovce a českou zemi poděkujeme.

JUDr. Miroslav Jansta
předseda ČUS

Za podpory

Mediální partneři projektu

Projekt na podporu sportovních oddílů a klubů, v nichž začínali svou kariéru sportovci, kteří se později zařadili mezi nejlepší na světě

Sociální sítě